Emi Hrůzová, Vlasatice
Suroviny:
Kuře, papriky, rajčata, cibule, česnek, fazolové lusky, cuketa, sůl.
Postup:
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Naskládáme na vymaštěný plech nebo pekáč, po povrchu pokropíme sádlem nebo olejem a chvíli pečeme zakryté pod druhým plechem nebo víkem. Pak přidáme všechny ostatní suroviny nakrájené na menší kousky a pečeme odkryté do změknutí. Nezahušťujeme, podáváme s pitou. (Místo paprik, rajčat a cibule můžeme použít již hotovou lutyku nebo lečo.)
(fotodokumentaci pořídila Marie Kubalíková (roz. Hrůzová))
Džuveč
Anna Hrůzová, Brno - Slatina
Suroviny:
Vepřové maso nebo kuře, cibule, mrkev, petržel, brambory, fazolové lusky, paprika, baklažán, rajčata, cuketa, česnek, vejce, smetana.
Postup:
Vepřové maso nakrájené na kousky nebo naporcované kuře dáme do osmažené cibulky a dusíme. Až je maso poloměkké přidáme zeleninu nakrájenou na kousky. Nejdříve mrkev, petržel, brambory, potom fazolové lusky, papriku, baklažán, rajčata, česnek, cuketu. Ještě chvíli dusíme, potom zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a zapečeme v troubě.